Aniaragymnasiet i Göteborg, med laget Wilma Stenberg och Anna Larsson, vann Guld i kategorin Turism när Gymnasie-SM avgjordes i helgen. Som vinnare har de visat sin stora yrkesskicklighet och är framtidens stjärnor i besöksnäringen.

Var otroligt hårt konkurrens. Alla var otroligt duktiga. Känns jättekul att ta hem vinsten, säger Anna Larsson.

– Jag är mycket imponerad av alla tävlande. Vinnarna har haft hård konkurrens och kan vara mycket stolta över att ha tagit hem segern, säger Peter Thomelius, Utbildnings- och HR-chef för Visita, som arrangerar tävlingen.

Framtidens stjärnor 
Gymnasie-SM är Sveriges äldsta och mest prestigefulla tävling för gymnasister i årskurs 3 på Hotell- och turism- och Restaurang- och livsmedelsprogrammen. Tävlande från hela landet gör upp om segern i fyra olika kategorier: Kök, Servering, Turism och Hotell. Tävlingen gick av stapeln i Grythyttan.

– Det här är framtidens stjärnor och de är fantastiska ambassadörer för besöksnäringen. Att dessutom få fira 25-årsjubileum för Gymnasie-SM här i anrika Grythyttan sätter såklart extra guldkant på tävlingen, fortsätter Peter Thomelius.

Stort rekryteringsbehov 
Det senaste decenniet har vart femte nytt jobb i Sverige skapats i besöksnäringen. Under de kommande 6-7 åren räknar näringen med att skapa ytterligare ungefär 50 000 nya jobb. Visita arrangerar tävlingen för att lyfta fram yrkesskickligheten, höja statusen bland yrkesutbildningarna och framför allt attrahera fler ungdomar att söka sig till yrken inom besöksnäringen.

– De som går Hotell- och turism- eller Restaurang- och livsmedelsprogrammen är närmast garanterade jobb efter utbildningen. Och för oss i näringen är dessa elever oerhört värdefulla. Därför är det viktigt för oss att bidra till att göra yrkesutbildningen både håller hög kvalitet och är attraktiv och rolig, berättar Visitas utbildnings- och HR-chef Peter Thomelius.

– Lagets insatser går inte obemärkta förbi. De kommer nu bli förebilder för nya tävlande lag i nästa Gymnasie-SM. Jag ser redan fram emot nästa år, när vi får imponeras igen, avslutar Peter Thomelius.

 

SM-Guld i Turism till Aniaragymnasiet

Category: Positivum Nytt
0

Join the discussion

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ett × tre =